Te braktisesh Social Mediat

Braktisja e Rrjeteve Shoqerore

Duket pak si e cuditshme te flasesh per vdekjen e rrjeteve shoqerore apo jo!? E megjithate ne internet vihet re kohet e fundit nje rritje e kerkeses per te zhdukur cdo gjurme personale te shume-kujt nga Facebook, MySpace dhe rrjete te ngjashme. Deshira per te ri-fituar ate pjese te jetes reale qe ishte humbur ne komentet pafund te rrjeteve shoqerore po gezon nje moment te kendshem dhe kjo fale disa faqeve web qe ta mundesojne kete gje.

Te mbyllesh llogarite ne keto faqe duket pak e frikshme. Ne mes te nje rrjedhe informacioni nga qindra njerez, pas nje casti gjithcka do jete bosh. Megjithate ky tranziciondo zgjase vetem pak, dhe shume shpejt koha e kursyer nga rrjetet shoqerore do mund te perdoret per ta shpenzuar me njerez reale.

Jane 2 faqet qe te mundesojne te rifitosh jeten reale; Seppukoo.com (qe vjen nga nje term i vjeter japonez qe do te thote te vrasesh veten me nder) dhe suicidemachine.org. Funksionon shume thjesht, mjafton te japesh te dhenat e tua personale me te cilat identifikohesh ne Facebook pershembull, dhe ne me pak se 1 ore, cdo gjurme e juaja do te fshihet nga rrjetet sociale!

Statistikat flasin per nje rritje te deshires per nje “vetvrasje nga ekspozimi vritual”. Vetem pas 2 muaj jete, faqja Suicide Machine eshte perdorur nga rreth 3000 njerez dhe shume te tjere po presin te procesohen nga kjo faqe me nje server modest.

Prologu

Me pelqen ideja e shkeputjes nga jeta virtuale, por per castin une nuk jam gati akoma te bej nje levizje te tille. Jeta ime eshte e lidhur me IT dhe disa nga rrjete sociale jane pjese e ushqimit tim informativ.
Nga ana tjeter, ne shoqeri te vogla si e jona, shqetesimi ndaj konfidences eshte pak me i kufizuar. Megjithese ka kohe qe degjohen pakenaqesi ndaj disa faqeve te rrjeteve shoqerore; ankesa per konfidencen, per shqetesimin nga te panjohur, per budalliqe qe na bejne te humbasim kohe … E megjithate ka dhe gjera pozitive ne keto rrjete si lidhjet me miq te vjeter, perditesimi me jeten e miqve qe kemi larg etj…
Sigurisht, te gjitha keto vlejne nese je larg shoqerise aktive, larg qytetit tend dhe qindra njerezve qe flasin gjuhen tende.

Post-Prologue

Te merresh me programim ne internet dhe te sugjerosh te zgjedhesh braktisjen e rrjeteve shoqerore eshte e cuditshme. E vendosur ne fjalet e Bartleby ne filmin Dogma, shprehja do ishte keshtu: “… He gave them more than He ever gave us. He gave them a choice. They choose to acknowledge social-networks, or choose to ignore them. All this time we’ve been here, I’ve felt the absence of the normal presence.”