Sic dihet domainet .al mbahen nga Registry AKEP (http://www.akep.gov.al).
Nderkohe qe ne presim qe procedurat e rregjistrimit te nje domaini te lehtesohen, te automatizohen e te kete me shume shpejtesi ne procesin e rregjistrimit… AKEP eshte DOWN!
Jo vetem faqja e AKEP, por dhe Nameserverat e domaineve .al jane te pa-aksessueshem!

Normalisht nese pyetet per nje domain te nje shteti, ka gjithmone nje nameserver i cili pergjigjet.

Per domainet .al, nameserveri qe pergjigjet eshte ns1.nic.al

dig al.

; <<>> DiG 9.3.6-P1-RedHat-9.3.6-4.P1.el5_4.1 <<>> al.
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 14530
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;al.                            IN      A

;; AUTHORITY SECTION:
al.                     3600    IN      SOA     ns1.nic.al. domain.akep.gov.al. 2010020401 86400 1800 604800 3600

;; Query time: 1602 msec
;; SERVER: 87.106.128.251#53(87.106.128.251)
;; WHEN: Fri Feb  5 15:33:32 2010
;; MSG SIZE  rcvd: 80

Megjithate prej disa oresh, ns1.nic.al (ashtu si dhe ns2.nic.al) jane te paarritshem.

(Provoni te beni nje ping ns1.nic.al)

E mira e DNS-ve eshte qe ruhen ne Cache ne memorien e kompjuterave lokale, por kur kjo Cache te skadoje dhe domainet te kene te nevojshme te ritherrasin nga ns1.nic.al, atehere te gjitha faqet shqiptare .al do jene te paaksessueshme.

Kuptohet, kjo do filloje nga km.gov.al, parlament.al, e me tej tek shekulli.com.al, host.al e me rradhe. Te shohim sa do vazhdoje kesaj here mungesa e sherbimit te NS tek AKEP.