Rrenje

Rrenje

Per te kryer sa me sakte disa veprime kerkimi ne Databaza eshte e nevojshme prezenca e Stop Words (fjale qe nuk kerkohen dhe nuk permbajne kuptim ne vetvete) si dhe disa rregulla per percaktimin e rrenjeve te fjaleve ne shqip.

Ne rastin e percaktimit per rrenjen e fjaleve ne shqip po parashtroj disa shembuj me poshte.

Shembulli eshte:
Nese nje fjale mbaron me -ja atehere rrenja e fjales eshte pjesa qe ngelet pa kete prapashtese +e.

Mësuesja -> Mësuese

Ne rastin qe nje fjale mbaron me -i atehere rrenja e fjales eshte ajo qe ngelet pas heqjes se i-se

Mësuesi -> Mësues

Kutohet dy rastet e mesiperme jane rasti me i thjesht (njejesi), por ne shqip kemi dhe te tjera forma
(shumesi)

Mësuesit – > Mësues => Trajta -it bie per te sjelle rrenjen
Punëtorët -> Punëtor => Trajta ët bie për te sjelle rrenjen
Mësueset -> Mësuese => Trajta et bie per te sjelle rrenjen.

Mund te me ndihmoje njeri per te percaktuar te gjitha keto rregulla (qe mund te nxirren pasi te behen te gjitha lakimet e emrave, dhe zgjedhimet e foljave)?

Gjithashtu, persa i perket stop-wordeve disa shembuj jane:

a
apo
por
po
jo
ose
edhe
dhe
e
nga
prej
te
tek
i

Behet fjale per te krijuar nje fjalor shqipeje ne internet qe mund te perdoret ne shume aplikime te tjera.

Cdo sugjerim mirepritet, ju lutem per Rrenjet e fjaleve mund te shkruani tek:Rrenjet e fjaleve ne shqip – Aplikim”

Ndersa per Stop Words shkruani tek ky shkrim tek Albforumi Stop Words Shqip”

Falenderoj cdokend qe do merrte mundimin te caktonte disa, me verte do ishte goxha ndihme!