Suksesi, Talenti dhe Puna

Duke lundruar ne internet hasa ne nje shkrim teper interesant qe pershkruan (pa ndonje studim te vecante) pozicionimin e suksesit, talentit dhe punes.

Me poshte ndodhet kendveshtrimi i autorit te blogut http://blog.b3k.us/success.html. Personalisht jam shume dakort me kete pershkrim, duke bashkangjitur dhe faktorin “perqendrim” (qe na mungon ne shqiptareve) tek Hard Work.

chart

Ndersa me poshte eshte nje graf qe tregon se si e perceptpojne njerezit suksesin:

Perceptimi i njerezve per suksesin
Perceptimi i njerezve per suksesin

Shkrimi me siper nuk eshte i bazuar ne nje studim te mirefillte, por tregon se suksesi varet shume nga Puna.

Shkrimi huazohet nga: http://blog.b3k.us/success.html

2 Replies to “Suksesi, Talenti dhe Puna”

  1. Pershendetje Mandi,
    Jam shume dakord edhe une me kete diagrame. Keto vitet e fundit ne USA po i jepet shume vemendje dhe interes i vecante modelit Japonez te punes. Isha presente ne nje debat ku parashtruan disa pikpamje ne lidhje se cfare iu mungonte Amerikaneve per te arritur te njejtin nivel suksesi dhe arritjesh, duke marre per baze me shume industrine e makinave, e cilave po kthehet ne nje gangrene te vertete per mbare ekonomine Amerikane. Pasi u studiua ne detaje principet qe Janponeset perdorin, (te njohura keto kryesisht si TPS – Toyota Production System) disa sugjeruan qe Amerikanet jane shume individualiste- me shume mendojne se te gjejne se kush e ka fajin sesa te perqendrohen per tu permirsuar, dikush tjeter sugjeroi qe ata nuk planifikojne me synime afatgjate por jane me te terhequr per te ardhurat e te momentit(GM eshte nje shembull tipik i kesaj), Amerikanet jane shume komercial-mendojne me shume per perfitimet personale monetare sesa per interesin dhe te miren e klientit…etj. Nderkohe qe une personalisht mendoj qe celesi i suksesit te Japonesve qendron te disiplina e tyre, te filozofia e tyre e jetes dhe jo te procesi i punes, i cili edhe nese do ndiqej ne menyre identike nga amerikanet perseri do deshtonte per aq kohe sa do te mungonte Disiplina.

Leave a Reply